Stressvrije werknemer wordt steeds zeldzamer

Meer dan de helft (55%) van alle werknemers in Nederland ervaart minstens een keer per week stress. Vorig jaar was dat met 42 procent beduidend minder. De effecten van de COVID-19-pandemie zijn in deze cijfers nog niet meegenomen. Uit onderzoek blijkt dat werkstress al voor de corona-uitbraak flink aan het stijgen was. Het ligt volgens de onderzoekers in de lijn der verwachting dat de huidige situatie  medewerkers niet geruster zal maken, waardoor het probleem mogelijk nog groter wordt.

Slechts 15 procent van de Nederlandse respondenten voelt zich stressvrij, waar dit vorig jaar nog 22 procent was. Er wordt daarnaast door 83 procent van alle medewerkers in Nederland minstens elke maand stress op het werk ervaren.

Hoewel je zou kunnen zeggen dat stressklachten de grote gemene deler voor werknemers is, is praten over wat dat met je doet voor velen nog steeds taboe. Slechts 27 procent van de ondervraagde werknemers in Nederland voelt zich comfortabel om de eigen geestelijke gezondheid met zijn manager of leidinggevende te bespreken. Bijna één op de vijf (19%) praat er liever met helemaal niemand op het werk over.

Er mag vanuit de werkgever best een gesprek op gang komen over iemands mentale gezondheid of stress op het werk. Niet iedereen zal namelijk uit zichzelf dit onderwerp aanstippen bij een gesprek met zijn of haar leidinggevende. Zeker niet in tijden dat er al veel druk ligt op organisaties en leidinggevenden. Zeker is echter dat als er vanuit oprechte interesse naar gevraagd wordt, dit door medewerkers juist gewaardeerd wordt en aanleiding kan geven tot meer openheid. De huidige crisis raakt ons allemaal, daarom is het extra belangrijk om goed op elkaar te letten.